Víno je potravina - definice dle legislativy
14. 3. 2020
Na stále množící se dotazy zda víno je potravinou uvádíme definici z Nařízení Rady a Evropského parlamentu č. 178/2002, článku 2, kde se definuje co je potravinou
Pro účely tohoto nařízení se „potravinou“ rozumí jakákoli látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpraco- vané, které jsou určeny ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat.
Mezi „potraviny“ patří nápoje, žvýkačky a jakékoli látky včetně vody, které jsou úmyslně přidávány do potraviny během její výroby, přípravy nebo zpracování. Mezi potraviny patří voda za místem dodržování hodnot podle definice v článku 6 směrnice 98/83/ES, aniž jsou dotčeny požadavky směrnic 88/778/EHS a 98/83/ES.
Nařizení je zde k dispozici.
Na základě četných dotazů jsme prostrednictvím prezidentky Potravinářské komory ČR vyžádali stanovisko MZe:
Vážená paní prezidentko,
k problematice „zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb“ vyplývající z Usnesení vlády České republiky ze dne 14. března 2020 č. 211 o přijetí krizového opatření, Vám sděluji následující.
Provozovnu „vinotéky“, kde dochází k přímé konzumaci vína spotřebitelem, lze považovat za provozovnu stravovacích služeb. Naopak pokud v provozovně „vinotéky“ bude víno pouze prodáváno, resp. uváděno na trh, v obalech určených pro spotřebitele, je tato provozovna považována za maloobchodní prodej. V souladu s platnou legislativou je víno považováno za potravinu a v tomto kontextu je nutné rovněž aplikovat výše zmíněné Usnesení vlády České republiky ze dne 14. března 2020 č. 211, resp. dané výjimky v tomto Usnesení.
S pozdravem
Ing. Martin Štěpánek
Odbor potravinářský
Sekce zemědělství a potravinářství
Ministerstvo zemědělství
Tel.: +420 221 812 838
GSM: +420 724 590 218
fax: +420 222 314 117
e-mail: martin.stepanek@mze.cz