Valná hromada PIWI International 24.8. – 27.8. 2017 ve Francích a návštěva JKI Geilweilerhof

piwi.jpg Ve dnech 24.8. až 27.8. jsme se spolu s Ing. Pavlem Herkem, MBA, Ing. Asií Khafizovou, PhD., Ing. Františkem Mádlem a Doc. Ing. Milošem Michlovským, DrSc. zúčastnili valné hromady organizace PIWI International v LWG (Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau) Veitshöchheim, exkurze po vinařské oblasti Franken a 28.8. jsme navštívili Julius Kühn-Institut (JKI) v Geilweilerhofu.

Minulá valná hromada PIWI International proběhla ve Valticích a účastníci měli možnost se seznámit s našimi novými odrůdami. Nyní jsme měli šanci se seznámit s nejnovějšími německými odrůdami a kandidáty na odrůdy. Srovnání odrůd, při veškeré skromnosti, mohu označit za vyrovnané.

Celý program byl zahájen ve čtvrtek dopoledne 24. 8. „Dnem stolních PIWI odrůd“ v Groß-Umstadt. Na zemědělsky využívaných polích nám byla představena o samotě stojící vinice o rozloze asi 1 ha se stolními odrůdami, kterých byly desítky, včetně odrůd z bývalého Sovětského svazu a Maďarska. Pro bývalé pracovníky VVS Resistant to nebylo nic nového. Zajímavostí bylo ochranné zařízení proti krupobití, které se rozvinuje v zóně hroznů. Sestává z pevného instalačního zařízení a rolovatelné sítě. Mohlo by plnit i funkci ochrany proti špačkům, ale hladoví chodci by si tam asi našli vchod ze země.

Celý článek včetně obrázků najdete v odkazu níže.

Ke stažení: Valna_hromada_PIWI_International_24.pdf Valna_hromada_PIWI_International_24.pdf (752,31 KB)