Zvyšování cukernatosti v roce 2010

rukavice_EU.jpg Po dlouhých peripetiích při jednání v Evropské komisi tato rozhodla 19.10. v rámci své pravomoci uvedené v nařízení Rady (ES) 1234/2007 o zvýšení maximální hranice při zvyšování alkoholu o 0,5 obj. %.

V roce 2010 je tak možno zvýšit cukernatost o max.:

Vinařská zóna A - 3,5 obj. % (5,9°NM)

Vinařská zóna B - 2,5 obj. % (4,3°NM)

Přičemž platí dosavadní maximální množství alkoholu u vín, kde byla zvyšována cukernatost.

  • víno (bývalé stolní), u něhož byla zvyšována cukernatost - zóna A max. 11,5 obj. % bílé a 12,0 obj % červené.
  • víno (bývalé stolní), u něhož byla zvyšována cukernatost - zóna B max. 12,0 obj. % bílé a 12,5 obj. % červené.
  • víno CHZO (zemské) u něhož byla zvyšována cukernatost – zóna A max. 11,5 obj. % bílé a 12,0 obj % červené.
  • víno CHZO (zemské) u něhož byla zvyšována cukernatost – zóna B max. 12,0 obj. % bílé a 12,5 obj. % červené.
  • víno CHOP (jakostní) u něhož byla zvyšována cukernatost – zóna A max. 15 % obj. % bílé a 15 obj. % červené.
  • víno CHOP (jakostní) u něhož byla zvyšována cukernatost – zóna B max. 15 % obj. % bílé a 15 obj. % červené.

Paradoxem zůstává, že žádost byla podána Svazem již 14. 9. 2010 a následně ministerstvem odeslána na Komisi. O tom jak akčním způsobem rozhoduje Evropská komise ať si každý udělá obrázek sám.