V Německu byla povolena nová PIWI-odrůda, Cabertin

piwi.jpg Cabertin v roce 1991 vyšlechtil švýcarský šlechtitel Valentin Blattner ze Soyhières ve švýcarském kantonu Jura. Závěrečnou selekci, množení a uvedení na trh zajistil podnik Rebschule Freytag ve falckém Lachen-Speyerdorf. Cílem šlechtitele bylo vytvořit odrůdu pro mezinárodní, plné, červené víno i pro severní vinařské oblasti. Cabertin s rodiči z Cabernetu Sauvignon a donorů rezistence je sourozencem Cabernetu blanc.

Dozrávání hroznů se podle regionu pohybuje mezi koncem září a začátkem října, asi jako Merlot. V Porýní-Falci se nyní pěstuje na 4,5 ha, výsadby jsou i ve Švýcarsku, v Belgii a Nizozemsku. Hrozen je malý, řídký a málo větvený. Bobule jsou kulaté, malé. Růst je svislý a velmi silný. Ještě v pozdním létě vznikají zálistky, což se kladně projevuje na vytváření cukrů. Podle šlechtitelského týmu Blattner a Freytag se odrůda vyznačuje dobrou rezistencí vůči oidiu a velmi dobrou rezistencí k peronospoře a plísni šedé. Podle polohy je vhodné přirozenou odolnost před květem a po odkvětu podpořit ošetřením.

Víno má tmavě červenou barvu. Vůně připomíná lesní plody, ostružiny a černý rybíz. Příbuznost s Cabernetem Sauvignon vyjadřují typické pyrazinové tóny připomínající papriku, víno je bohaté na taniny. V celkové charakteristice se víno z této PIWI odrůdy „nové generace“ podle šlechtitelů v chuti podobá na Syrah nebo Cabernet Sauvignon ze Středomoří. Je vhodné pro zrání v sudech barrique.