Stanovisko k závěrům SZPI

stanovisko.jpg V souvislosti s informací Státní zemědělské a potravinářské inspekce o zjištěních uvádění do oběhu vín s neznámým původem, vydávají Svaz vinařů České republiky, Českomoravský svaz vinařských podniků, Národní vinařské centrum a Vinařský fond následující stanovisko. (Velké Bílovice 6. 12. 2010)

Moravští a čeští vinaři dělají kvalitní vína

V současné době probíhá spor mezi Templářskými sklepy Čejkovice a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). SZPI tvrdí, že Templářské sklepy Čejkovice dodaly na trh vína neznámého původu hroznů a požaduje jejich stažení. Vinaři v ČR by byli velmi neradi, aby se tento spor dotkl moravského a českého vína a vinařství jako celku.

Předně je třeba zdůraznit, že moravští a čeští vinaři dělají svou práci zodpovědně a poctivě. Jednotlivým úmyslným či nedbalostním pochybením však nelze nikdy zcela zabránit. Podporujeme proto SZPI a její systém pravidelných kontrol, které pomáhají vinařům a vínům z Moravy a Čech udržovat si svou dobrou pověst a prvotřídní kvalitu.

Nepřísluší nám, abychom hodnotili, na čí straně je ve sporu Templářských sklepů Čejkovice a SZPI právo, jednoznačně však odsuzujeme jakékoli výrobní a obchodní praktiky, byť i v rovině administrativních pochybení, které mohou mít za následek přísun vín s nejasným původem a kvalitou na náš trh. Každé takové jednání poškozuje všechny ostatní vinaře a může v očích spotřebitelů zpochybňovat obecně prvotřídní kvalitu moravských a českých vín.

Bylo by chybou vnímat spor jedné vinařské společnosti a státního orgánu jako spor o moravské a české víno a vinařství. Bez ohledu na konečný výsledek tohoto sporu tvrdíme, že moravští a čeští vinaři jsou poctiví a produkují vysoce kvalitní vína, která obstojí i ve srovnání s evropskou špičkou. Úspěchy na mezinárodních soutěžích nejen z posledních dob a jejich celosvětová prestiž jsou toho nezpochybnitelných dokladem.

Jménem výše uvedených institucí

Ing. Jiří Sedlo, CSc., předseda Svazu vinařů České republiky